Colunul sau Magarul Salbatic Mongol (Equus hemionus hemionus) 

       Un alt animal care a trăit cândva şi pe la noi a fost aşa-numitul măgar sălbatic mongol sau colunul. O serie de dovezi botanice, toponimice, istorice şi populare certifică prezenţa acestuia şi pe teritoriul ţării noastre. În cimitirul culturii Hamangia de la Cernavodă s-au descoperit resturile a şase coluni. Sunt numeroase satele din România care poartă denumirea acestui animal (satul Colun de lângă Sibiu, satul “Unde a fost Colunu”).
       


     Momentul clar când a dispărut efectiv acest animal nu se cunoaşte. Faptul că Dimitrie Cantemir îl cunoaşte, dar nu îl include printre animalele din “Descriptio Moldaviae”, este un argument în plus pentru certificarea faptului că măgarul sălbatic mongol era dispărut la sfârşitul secolului al XVII-lea.
      


       La nivelul anului 2008 în rezervaţiile din Mongolia şi nordul Chinei mai trăiau aproximativ 4.500 de coluni.


       
 
   Disparitia timpurie a magarului salbatic mongol sau a colunului din fauna tarii noastre, se datoreaza perfectionarii armelor, a arbaletei in primul rand, urmata de apartitia pe scara mare a armelor de foc. Nu putem sti cu siguranta cand a disparut colunul de pe teritorile romanesti.       
   
     Faptul ca Dimitrie Cantemir il cunoaste, dar nu il include printre animalele din Descriptio Moldaviae, este un argument in plus ca aceasta specie de magar salbatic a disparut la sfarsitul secolului al XVII-lea. Traditia populara a depistat in cateva sate teleormanene obiceiul stravechi de a folosi balega de colun in afumari si descantece.    
   
 Colunul se afla in pericol de extinctie totala in prezent. Hergheliile din rezervatiile Badkis si Barsa Kelmes din Kazahstan au fost decimate de braconieri. La nivelul anului 2008 mai traiau circa 4.500 de coluni in rezervatiile din Mongolia si nordul Chinei.

 


                                                                                                                        

                                          Colunul ( foto )Picture
                                                                                                                                                                 Coluni in liberate(foto)